Ciasto dwukolorowe z kakao i jabłkami to pyszne połączenie klasycznych smaków i efektownego wyglądu. Warstwa jasnego, waniliowego ciasta idealnie komponuje się z kakaowym , tworząc apetyczny kontrast zarówno w smaku, jak i w przekroju. Soczyste kawałki jabłek zatopione w cieście dodają mu wilgotności, naturalnej słodyczy i owocowej nuty. To proste w przygotowaniu, a zarazem eleganckie ciasto doskonale sprawdzi się na każdą okazję — od codziennej herbaty po rodzinne uroczystości.
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 200 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- łyżka kakao
Dodatkowo
- 3-4 jabłka
- Cynamon
- Cukier puder
Wykonanie
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na pół plasterki.
Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj do ciasta i wymieszaj do połączenia składników .Odłóż cześć ciasta i wymieszaj z kakao. Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i przelej jasne ciasto a następnie ciemne, na cieście ułóż pokrojone jabłka, posyp je cynamonem. Ciasto piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. lub do suchego patyczka . Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.