Delikatne, złociste placuszki z tartej cukinii z dodatkiem aromatycznego żółtego sera to doskonały pomysł na szybki i sycący posiłek. Łączą w sobie lekkość warzyw i wyrazisty smak sera, tworząc apetyczną kompozycję, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska – świetnie smakują solo, z sosem jogurtowym, czosnkowym czy świeżymi ziołami.
Składniki
- Średnia cukinia
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 4-5 łyżek mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Natka pietruszki
- 200g żółtego sera w kostce
- Sól, pieprz
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Olej do smażenia
Wykonanie
Cukinię obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 15 minut.
Następnie odciśnij cukinię i dodaj do niej startą na tarce cebulę, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajka, dodaj śmietanę. Wymieszaj. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia.
Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do masy, wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta tworząc placuszki, smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym.