Placuszki z cukinii z żółtym serem

Delikatne, złociste placuszki z tartej cukinii z dodatkiem aromatycznego żółtego sera to doskonały pomysł na szybki i sycący posiłek. Łączą w sobie lekkość warzyw i wyrazisty smak sera, tworząc apetyczną kompozycję, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska – świetnie smakują solo, z sosem jogurtowym, czosnkowym czy świeżymi ziołami.

Składniki

  • Średnia cukinia
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 4-5 łyżek mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Natka pietruszki
  • 200g żółtego sera w kostce
  • Sól, pieprz
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Olej do smażenia

Wykonanie

Cukinię obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 15 minut.

Następnie odciśnij cukinię i dodaj do niej startą na tarce cebulę, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajka, dodaj śmietanę. Wymieszaj. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia.

Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do masy, wszystko dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta tworząc placuszki, smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *