Muffinki rabarbarowe z rodzynkami i orzechami

Te domowe muffinki to idealne połączenie słodyczy i delikatnej kwasowości. Soczysty rabarbar nadaje im orzeźwiający, lekko cierpki smak, który doskonale równoważą słodkie rodzynki. Drobno posiekane orzechy dodają przyjemnej chrupkości i głębi smaku, sprawiając, że każda muffinka jest wyjątkowo aromatyczna i sycąca. Wilgotne, puszyste wnętrze w połączeniu z chrupiącym wierzchem czyni je idealnym dodatkiem do porannej kawy, herbaty lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Idealne zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

Składniki

Kruszonka

  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 0,5 kostki masła

Składniki na muffinki na 20 sztuk

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Sok wyciśnięty z cytryny

Dodatki

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • Cynamon
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruszonkę wstaw do lodówki.

Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki, posyp cynamonem i cukrem. Odstaw. Orzechy pokrój drobniej wymieszaj z rodzynkami.

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym dodaj sok z cytryny, olej ,mleko następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy, rodzynki i rabarbar Papilotki napełniaj ciastem do 3/4 wysokości wierzch posyp kruszonką .Piecz 25 minut w temperaturze 180 st.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *