Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu to esencja wiosny zamknięta w butelce. Przygotowany z delikatnych, pachnących kwiatów zbieranych w pełni rozkwitu, zachwyca wyjątkowym aromatem – lekko cytrusowym, kwiatowym i świeżym. Doskonale sprawdza się jako dodatek do wody, lemoniady, herbaty, a także do deserów czy koktajli. Naturalny, domowy i pełen smaku, nie tylko orzeźwia, ale również wspiera odporność i łagodzi objawy przeziębienia. To tradycyjny, a jednocześnie wyjątkowy syrop, który przynosi ukojenie i wspomnienie ciepłych dni, nawet w środku zimy.

Składniki

  • Około 40 baldachów bzu
  • 5 dużych cytryn
  • 2 l wody
  • 2 kg cukru ( proporcja to 1 kg cukru na 1 l wody)

Wykonanie

Kwiaty odciąć od łodyżek, następnie zalać wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 12 godzin. Po tym czasie przecedzić, dodać cukier, sok z cytryn, wymieszać i podgrzać do momentu rozpuszczenia cukru.

Soku nie gotować, jedynie doprowadzić do wrzenia i taki mocno gorący przelać do słoików lub butelek. Odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Nie wymaga pasteryzowania. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *