Babeczki serowe to małe, puszyste wypieki, które łączą w sobie lekkość ciasta i kremową delikatność sernika. W ich wnętrzu kryje się aksamitna masa serowa – subtelnie waniliowa, lekko cytrynowa lub klasycznie twarogowa – która rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Złocista, lekko chrupiąca powierzchnia i miękkie wnętrze sprawiają, że są idealne zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako elegancki deser na świąteczny stół. Proste, a jednocześnie wyjątkowe – urzekają domowym smakiem i uroczym wyglądem.
Składniki
- 4 jajka
- 200g cukru
- 200g roztopionej margaryny
- 250g miękkiego białego sera
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- olejek pomarańczowy
Wykonanie
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj roztopioną margarynę, olejek pomarańczowy i cukier waniliowy, a następnie ser i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Wymieszaj. Ciasto nakładaj do foremek silikonowych i piecz około 25 min. w temp. 180 stopni.