Soczysta, dobrze doprawiona kiełbasa zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym to danie, które łączy tradycję z wyrazistym smakiem. Delikatna słodycz papryki, głębia dojrzałych pomidorów i szczypta czosnku tworzą harmonijną kompozycję, która doskonale podkreśla smak podsmażonej kiełbasy. Całość duszona powoli, aż smaki się połączą, nabiera wyjątkowego, świątecznego charakteru. To idealne danie na ciepło – podane z pieczywem, ziemniakami lub kluskami – które rozgrzewa i syci, wpisując się w domowy klimat wielkanocnych spotkań.
Składniki
- 1 kg dobrej jakości kiełbasy ( może być biała )
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki pasaty pomidorowej
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- Olej
Wykonanie
Kiełbasę pokrój na dowolnej wielkości kawałki, natnij i podsmaż na patelni na złoty kolor, zdejmij z patelni. Na tej samej patelni podsmaż na oleju pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Następnie dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy i passatę. Całość duś około pięciu minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodaj kiełbasę i całość chwilę podgrzej. Idealna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Polecam.