Sałatka chrzanowa z jajkiem

Sałatka chrzanowa z jajkiem to połączenie prostoty i charakteru, które idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Kremowa baza z delikatnym majonezem i śmietaną przełamana jest ostrzejszą nutą chrzanu, który nadaje całości wyrazistości i świeżości. Pokrojone w kostkę jajka na twardo, ogórek kiszony i szczypiorek dodają tekstury oraz balansu smakowego. Sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs, wędlin, a także jako samodzielna przekąska na pieczywie. Pyszna, orzeźwiająca i z charakterem – idealna na świąteczny stół.

Składniki

  • 6 jajek
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • Puszka kukurydzy
  • 3 ogórki korniszony
  • Jabłko
  • Szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Kukurydzę odsącz na sicie. Ogórki, jajka, ser i ogórki pokrój w kostkę, dodaj kukurydzę i pokrojony szczypiorek Śmietanę wymieszaj z majonezem i chrzanem, dodaj do smaku pieprz i sól, wymieszaj. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *