To kremowe, wykwintne danie, które łączy w sobie delikatność i głęboki smak leśnych grzybów. Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone na złoto doskonale komponują się z aromatycznymi kurkami, a całość otula aksamitny sos na bazie serka mascarpone.
Składniki
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250–300 g świeżych kurek (lub mrożonych – rozmrożonych i odsączonych)
- 1 mała cebula szalotka lub ½ zwykłej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g serka mascarpone
- 2–3 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
Wykonanie
1. Pierś z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w cienkie paski lub kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
2. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Podsmaż kurczaka na średnim ogniu, aż będzie złocisty z każdej strony i usmażony w środku (ok. 6–8 minut). Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
3. Na tej samej patelni dodaj masło i resztę oliwy. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę i smaż, aż się zeszkli (ok. 3–4 minuty).
4. Dodaj czosnek i kurki. Smaż na średnim ogniu, aż odparują wodę i lekko się zrumienią (ok. 8–10 minut). Jeśli chcesz, wlej teraz białe wino i gotuj, aż odparuje.
5. Dodaj serek mascarpone i śmietankę, wymieszaj. Po chwili dorzuć usmażonego wcześniej kurczaka. Gotuj całość razem przez 2–3 minuty, aż smaki się połączą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
6. Podawaj z makaronem (np. tagliatelle, penne), gnocchi, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.