Zupa z cukinią i serem feta

Zupa z cukinią, fetą, ziemniakami i warzywami to pożywna, kolorowa i pełna smaku propozycja na codzienny obiad. Delikatna cukinia łączy się tu z kremowymi ziemniakami i mieszanką świeżych warzyw, takich jak marchew, seler, por , tworząc aromatyczną i sycącą kompozycję. Ser feta dodaje zupie wyjątkowego, lekko słonego charakteru i wzbogaca jej smak o śródziemnomorską nutę. To danie idealne na każdą porę roku – rozgrzewa w chłodniejsze dni i doskonale smakuje również w wersji lżejszej, podanej z chrupiącym pieczywem.

Składniki

  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 2 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • Natka pietruszki
  • Gałązka selera i pora
  • Gałązka lubczyku
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • Koperek
  • Opakowanie sera feta

Wykonanie

W garnku rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulę, chwilę podsmaż, następnie dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, cukinie, czosnek oraz pozostałe warzywa. Wszystko razem chwilę podsmaż, zalej wodą i gotuj około 15 minut. Ser feta rozpuść w gorącym wywarze dodaj do zupy, całość gotuj chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp koperkiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *