Zupa z cukinią, fetą, ziemniakami i warzywami to pożywna, kolorowa i pełna smaku propozycja na codzienny obiad. Delikatna cukinia łączy się tu z kremowymi ziemniakami i mieszanką świeżych warzyw, takich jak marchew, seler, por , tworząc aromatyczną i sycącą kompozycję. Ser feta dodaje zupie wyjątkowego, lekko słonego charakteru i wzbogaca jej smak o śródziemnomorską nutę. To danie idealne na każdą porę roku – rozgrzewa w chłodniejsze dni i doskonale smakuje również w wersji lżejszej, podanej z chrupiącym pieczywem.
Składniki
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- Natka pietruszki
- Gałązka selera i pora
- Gałązka lubczyku
- 2 ząbki czosnku
- Cebula
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- Koperek
- Opakowanie sera feta
Wykonanie
W garnku rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulę, chwilę podsmaż, następnie dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, cukinie, czosnek oraz pozostałe warzywa. Wszystko razem chwilę podsmaż, zalej wodą i gotuj około 15 minut. Ser feta rozpuść w gorącym wywarze dodaj do zupy, całość gotuj chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp koperkiem.