Sernik na zimno z jogurtu greckiego z brzoskwiniami i galaretką

Lekki, orzeźwiający deser bez pieczenia, idealny na lato. Kremowa masa na bazie jogurtu i śmietanki osadzona jest na ciasteczkowym spodzie, a całość wieńczą plasterki soczystych brzoskwiń zatopione w galaretce brzoskwiniowej. Prosty w przygotowaniu, efektowny i doskonale chłodzi w upalne dni.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników lub ciastek
  • 80 g roztopionego masła

Masa jogurtowa:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2–3 łyżki soku z cytryny

Wierzch:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (odsączone, pokrojone w plasterki)
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 800 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretki)

Wykonanie

1. Spód:

  • Ciasteczka pokrusz drobno (np. blenderem) i wymieszaj z roztopionym masłem.
  • Masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Dobrze dociśnij i wyrównaj.
  • Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

2. Masa jogurtowa:

  • Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie podgrzej (nie gotując), aż się rozpuści.
  • Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Ubij śmietanę na sztywno.
  • Do jogurtu wlej rozpuszczoną żelatynę, mieszając energicznie, a następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz.
  • Masę wylej na schłodzony spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na 2–3 godziny, aż stężeje.

3. Wierzch z brzoskwiniami i galaretką:

  • Brzoskwinie odsącz i pokrój w plasterki.
  • Rozpuść galaretkę w 800 ml wrzątku, przestudź (do momentu aż zacznie lekko tężeć).
  • Na stężałej masie jogurtowej ułóż plasterki brzoskwiń.
  • Ostrożnie zalej galaretką.
  • Wstaw do lodówki na minimum 1–2 godziny (najlepiej do całkowitego stężenia galaretki).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *