Lekki, orzeźwiający deser bez pieczenia, idealny na lato. Kremowa masa na bazie jogurtu i śmietanki osadzona jest na ciasteczkowym spodzie, a całość wieńczą plasterki soczystych brzoskwiń zatopione w galaretce brzoskwiniowej. Prosty w przygotowaniu, efektowny i doskonale chłodzi w upalne dni.
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników lub ciastek
- 80 g roztopionego masła
Masa jogurtowa:
- 800 g jogurtu greckiego
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2–3 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (odsączone, pokrojone w plasterki)
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 800 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretki)
Wykonanie
1. Spód:
- Ciasteczka pokrusz drobno (np. blenderem) i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dobrze dociśnij i wyrównaj.
- Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
2. Masa jogurtowa:
- Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie podgrzej (nie gotując), aż się rozpuści.
- Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Ubij śmietanę na sztywno.
- Do jogurtu wlej rozpuszczoną żelatynę, mieszając energicznie, a następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz.
- Masę wylej na schłodzony spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na 2–3 godziny, aż stężeje.
3. Wierzch z brzoskwiniami i galaretką:
- Brzoskwinie odsącz i pokrój w plasterki.
- Rozpuść galaretkę w 800 ml wrzątku, przestudź (do momentu aż zacznie lekko tężeć).
- Na stężałej masie jogurtowej ułóż plasterki brzoskwiń.
- Ostrożnie zalej galaretką.
- Wstaw do lodówki na minimum 1–2 godziny (najlepiej do całkowitego stężenia galaretki).
