Pasztet z królika – delikatność i wykwintny smak na świątecznym stole
Wyjątkowy pasztet z królika to prawdziwa gratka dla miłośników subtelnych, szlachetnych smaków. Delikatne mięso królicze, doprawione z wyczuciem aromatycznym tymiankiem, jałowcem i odrobiną gałki muszkatołowej, tworzy gładką, kremową konsystencję, która rozpływa się w ustach. Pieczony na złoto, często z dodatkiem wątróbki i cebuli, zachwyca bogactwem smaku i lekkością. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – z żurawiną, konfiturą z cebuli lub ogórkiem konserwowym. To doskonały wybór na świąteczne śniadanie, przekąskę lub elegancką przystawkę.
Składniki
- 1 tuszka z królika około 1,5 kg
- 300 g słoniny
- 300 g podgardla
- 4 jajka
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- 2 cebule
- 1 mały por
- 1 seler
- 2 czerstwe bułki
- Mleko do namoczenia bułek
- Olej
- Bułka tarta
Przyprawy
- 3 liście laurowe
- Kilka ziarenek pieprzu i ziela
- Sól, pieprz
- Majeranek
- Gałka muszkatołowa
- Imbir
- Papryka słodka
Wykonanie
Mięso z krolika podziel na kawałki , słoninę i podgardle również . Do garnka wlej wodę włóż mięso , dodaj obrane warzywa, ziele , pieprz liście laurowe, dodaj trochę soli i pieprzu Gotuj do miękkości .
W tym czasie podsmaż na oleju obraną i pokrojoną cebule. Czerstwe bułki namocz w mleku. Ugotowane mięso oddziel od kości. Mięso , warzywa , cebule oraz namoczone bułki , przemiel dwa razy. Masę wymieszaj następnie dodaj żółtka a następnie białka ubite na sztywno. Dopraw do smaku przyprawami oraz solą i pieprzem .Masę na pasztet z królika przełóż do dowolnej wielkości keksówek, lekko posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 st.