Pasztet z królika

Pasztet z królika – delikatność i wykwintny smak na świątecznym stole

Wyjątkowy pasztet z królika to prawdziwa gratka dla miłośników subtelnych, szlachetnych smaków. Delikatne mięso królicze, doprawione z wyczuciem aromatycznym tymiankiem, jałowcem i odrobiną gałki muszkatołowej, tworzy gładką, kremową konsystencję, która rozpływa się w ustach. Pieczony na złoto, często z dodatkiem wątróbki i cebuli, zachwyca bogactwem smaku i lekkością. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – z żurawiną, konfiturą z cebuli lub ogórkiem konserwowym. To doskonały wybór na świąteczne śniadanie, przekąskę lub elegancką przystawkę.

Składniki

  • 1 tuszka z królika około 1,5 kg
  • 300 g słoniny
  • 300 g podgardla
  • 4 jajka
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 mały por
  • 1 seler
  • 2 czerstwe bułki
  • Mleko do namoczenia bułek
  • Olej
  • Bułka tarta

Przyprawy

  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek pieprzu i ziela
  • Sól, pieprz
  • Majeranek
  • Gałka muszkatołowa
  • Imbir
  • Papryka słodka

Wykonanie

Mięso z krolika podziel na kawałki , słoninę i podgardle również . Do garnka wlej wodę włóż mięso , dodaj obrane warzywa, ziele , pieprz liście laurowe, dodaj trochę soli i pieprzu Gotuj do miękkości .

W tym czasie podsmaż na oleju obraną i pokrojoną cebule. Czerstwe bułki namocz w mleku. Ugotowane mięso oddziel od kości. Mięso , warzywa , cebule oraz namoczone bułki , przemiel dwa razy. Masę wymieszaj następnie dodaj żółtka a następnie białka ubite na sztywno. Dopraw do smaku przyprawami oraz solą i pieprzem .Masę na pasztet z królika przełóż do dowolnej wielkości keksówek, lekko posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 st.

zoom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *