Pieczeń na święta

Ta wyjątkowa pieczeń przygotowana specjalnie z myślą o świątecznych kanapkach zachwyca smakiem i prostotą. Dobrze doprawiona, z nutą czosnku, majeranku i pieprzu, pieczona powoli, aż do uzyskania idealnej, zwartej konsystencji – łatwej do krojenia na cienkie plasterki. Delikatne mięso, lekko wilgotne w środku, świetnie komponuje się z chrzanem, żurawiną czy ogórkiem kiszonym.

Składniki

  • 1,5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa do pieczeni do smaku
  • Przyprawa do mięsa mielonego do smaku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • Masło klarowane
  • Natka pietruszki

Wykonanie

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle klarowanym. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajka, podsmażoną cebulę, dwie łyżki bułki tartej, pietruszkę oraz sól, pieprz i przyprawy do smaku. Wymieszaj. Keksówki posmaruj masłem i posyp bułką tartą, przełóż masę mięsną, wyrównaj i posyp bułką tartą.Pieczeń piec około godziny w temperaturze 180 st do zrumienienia. Gotową pieczeń można serwować na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.

zoom

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *