Surówka z białej kapusty to świetne źródło witamin, zwłaszcza witaminy C i błonnika, dzięki czemu jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Składniki
- Mała główka białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula biała
- Pęczek koperku
- Sól i pieprz do smaku
- Majonez
Wykonanie
Z kapusty usuń wierzchnie liście i pokrój w paski lub poszatkuj na mandolinie. Posyp solą i odstaw na 2 godziny.
Cebule obierz pokrój w kostkę, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek posiekaj.
Kapustę odciśnij, dodaj cebulę, koperek i marchewkę, wymieszaj. Następnie dodaj majonez i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny żeby smaki się połączyły.
Piękna suróweczka 🤩