Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty to świetne źródło witamin, zwłaszcza witaminy C i błonnika, dzięki czemu jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Składniki

  • Mała główka białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula biała
  • Pęczek koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majonez

Wykonanie

Z kapusty usuń wierzchnie liście i pokrój w paski lub poszatkuj na mandolinie. Posyp solą i odstaw na 2 godziny.

Cebule obierz pokrój w kostkę, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek posiekaj.

Kapustę odciśnij, dodaj cebulę, koperek i marchewkę, wymieszaj. Następnie dodaj majonez i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny żeby smaki się połączyły.

One thought on “Surówka z białej kapusty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *