Ciasto Zebra

achwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Charakteryzuje się kontrastującymi warstwami jasnego i ciemnego ciasta, które tworzą atrakcyjny wzór po przekrojeniu. Dzięki połączeniu waniliowej i kakaowej masy ciasto zyskuje delikatną słodycz oraz głęboką, czekoladową nutę.

Składniki

  • 2,5 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 100g roztopionego masła
  • 150 ml oleju
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij na puszystą masę.

Dodaj olej i wystudzone roztopione masło, ponownie wszystko zmiksuj do połączenia. Następnie wlej śmietanę i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj na gładko.

Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i mleko, wymieszaj. Keksówkę o wymiarach 12×25 wyłóż papierem do pieczenia i wlewaj na przemian jasną i ciemną masę.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *