Surówka ze smażonej kiszonej kapusty to nietypowe, ale niezwykle smaczne i aromatyczne danie, które łączy klasyczne smaki kiszonej kapusty z głębią podsmażonych składników. Jest doskonałym alternatywnym rozwiązaniem dla surówek – lekko kwaskowata, delikatna karmelizowana
Składniki
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki płynnego miodu
- Sok z 0,5 cytryny
- Pęczek natki pietruszki
- 1 marchewka
- Pieprz
- Olej
Wykonanie
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kapustę odciśnij i pokrój drobno. Marchewkę obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelnię na której smażyły się kotlety dodaj łyżkę oleju i miód, następnie cebulę i smaż około 5 minut, po tym czasie dodajemy kapustę i marchewkę, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Smaż około 3 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z ziemniakami, kotletem schabowym lub drobiowym. Smacznego.