Śledzie w sosie pomidorowym z miodem

Śledzie w takim wydaniu są delikatnie słodkie, lekko kwaskowe i cudownie aromatyczne. Idealne na święta, ale też na zwykłą kolację – im dłużej postoją, tym lepsze!

Składniki

  • 6–7 płatów śledziowych typu matias
  • 4–5 cebul
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Płaty śledziowe opłucz pod zimną wodą, namocz je 2–3 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją 2 razy.


Cebulę obierz i pokrój w paski. Na patelni mocno rozgrzej olej i podsmaż na nim obraną i pokrojoną cebulę.


Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.


Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.


Podsmażoną cebulę odstaw do wystygnięcia.


Wymoczone płaty śledziowe osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do wystudzonej cebuli. Wymieszaj.


Śledzie przełóż do słoika lub salaterki i wstaw pod przykryciem do lodówki, najlepiej na 1-2 dni wtedy są najlepsze.


Wskazówki

Do przechowywania najlepiej sprawdzi się szklany słoik – smak pozostanie czysty, bez metalicznej nuty

Cebuli nie rumień – gorzka cebula popsuje smak sosu.

Miód możesz podmienić na syrop klonowy, jeśli chcesz delikatniejszej słodyczy.

Śledzie lubią odpocząć – im dłużej postoją, tym smak się ładniej przegryzie.

Jeśli chcesz intensywniejszego aromatu, do sosu możesz dodać szczyptę papryki słodkiej lub odrobinę chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *