Szybka sałatka z selera i ananasa

Ta sałatka to połączenie słodyczy ananasa i charakterystycznego smaku selera konserwowego. Całość przełamuje lekki sos jogurtowo-majonezowy, a świeży szczypiorek dodaje aromatu. Zrobisz ją w kilka minut, zaledwie z kilku składników. Prosta, chrupiąca i orzezwiająca. Świetna jako dodatek do obiadu, grillowanych dań albo szybka przekąska.

Składniki

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka ananasa (kawałki lub plastry)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2–3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Seler odlej z zalewy i dobrze odciśnij, żeby sałatka nie była wodnista. Ananasa odsącz i pokrój w mniejsze kawałki (jeśli używasz plastrów). Szczypiorek drobno posiekaj.


Dodaj jogurt, majonez, oliwę i sok z cytryny wymieszaj.


Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaj szczypiorek.


Odstaw na 10–15 minut, by smaki się przegryzły (opcjonalnie, ale warto!).


Podawaj schłodzoną – najlepiej smakuje po krótkim odpoczynku w lodówce. Idealna na grilla, do kurczaka, ryżu lub jako samodzielna lekka przekąska.


Wskazówki

Do bardzo fit wersji świetnie pasuje jogurt grecki 0% i kilka kropli cytryny.

Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Zamiast jogurtu możesz użyć samego majonezu lub zrobić odwrotnie – użyć sam jogurt, by sałatka była lżejsza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *