To szybkie, proste i bardzo aromatyczne danie – idealne na lekki obiad lub ciepłą kolację. Kremowe pesto z cukinii, pachnące czosnkiem i gałką muszkatołową, zblendowane z serkiem i orzechami, doskonale komponuje się z makaronem. A do tego wystarczy tylko ok. 30 minut i gotowe!
Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- 2 średnie cukinie (ok. 600 g), pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 150 g kremowego serka z ziołami (np. typu Almette lub Philadelphia)
- 30 g orzechów nerkowca (można zastąpić włoskimi lub laskowymi)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 3 łyżki startego parmezanu
Wykonanie
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w średnią kostkę. Ząbki czosnku obierz, ale zostaw w całości. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć też orzechy nerkowca i wymieszaj.
Na środku naczynia ułóż serek kremowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C (grzanie góra–dół) i piecz przez około 20 minut, aż cukinia zmięknie, orzechy lekko się podprażą, a serek rozmięknie i zacznie się delikatnie rozpływać.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Zanim odcedzisz, odlej ok. ½ szklanki wody — może się przydać do rozrzedzenia sosu.
Upieczone składniki przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na gładki sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu. Dzięki temu pesto będzie bardziej kremowe i łatwiej oblepi spaghetti.
Odcedzony makaron przełóż z powrotem do garnka, dodaj ciepłe pesto z cukinii i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos wydaje się za gęsty, wlej trochę wody z gotowania makaronu. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą oraz pieprzem.

Gotowe spaghetti przełóż na talerze. Posyp świeżo startym parmezanem i listkami bazylii. Podawaj od razu, kiedy jest gorące i pachnące.