Keks świąteczny

Keks to klasyczne ciasto pełne bakalii, które zachwyca swoją różnorodnością smaków i kolorów. Wilgotny, aromatyczny i lekko słodki, stanowi doskonały dodatek do świątecznego stołu lub popołudniowej kawy. 🎄🍰

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 200 g dowolnych bakali (rodzynki, morele, ananas)
Dodatkowo
  • Cukier puder do posypania lub lukier

Wykonanie

Bakalie zalej wrzątkiem, odsącz na sicie.

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj roztopione, wystudzone masło i śmietanę.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.

Odsączone bakalie obsyp mąką dodaj do ciasta.

Keksówkę o wymiarach 15 x 26 wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto.

Piecz około 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Jeśli chcesz możesz dodać pokrojone orzechy włoskie lub laskowe.

Smacznego!!

2 thoughts on “Keks świąteczny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *