Keks to klasyczne ciasto pełne bakalii, które zachwyca swoją różnorodnością smaków i kolorów. Wilgotny, aromatyczny i lekko słodki, stanowi doskonały dodatek do świątecznego stołu lub popołudniowej kawy. 🎄🍰
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 200 g roztopionego masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- 100 g skórki pomarańczowej
- 200 g dowolnych bakali (rodzynki, morele, ananas)
Dodatkowo
- Cukier puder do posypania lub lukier
Wykonanie
Bakalie zalej wrzątkiem, odsącz na sicie.
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj roztopione, wystudzone masło i śmietanę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.
Odsączone bakalie obsyp mąką dodaj do ciasta.
Keksówkę o wymiarach 15 x 26 wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto.
Piecz około 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jeśli chcesz możesz dodać pokrojone orzechy włoskie lub laskowe.
Smacznego!!
Pięknie wygląda i tak też smakuje 😍
😋