Pomidory pod pierzynką

Pomidory pod czosnkową pierzynką to pyszna, prosta przekąska lub przystawka, idealna na letni stół lub do serwowania na imprezie. Składa się z plastrów świeżych pomidorów, przykrytych aromatyczną, czosnkową masą – często na bazie majonezu i jogurtu, posypanych startym serem i szczypiorkiem.

Składniki

  • 5-6 pomidorów
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g startego żółtego sera
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majonez

Wykonanie

Pomidory umyj i pokrój w plasterki, ułóż na półmisku. Jogurt i majonez wymieszaj z solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Polej sosem pomidory. Następnie posyp startym serem i szczypiorkiem. Podawaj zaraz po przygotowaniu .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *