Pomidory pod czosnkową pierzynką to pyszna, prosta przekąska lub przystawka, idealna na letni stół lub do serwowania na imprezie. Składa się z plastrów świeżych pomidorów, przykrytych aromatyczną, czosnkową masą – często na bazie majonezu i jogurtu, posypanych startym serem i szczypiorkiem.
Składniki
- 5-6 pomidorów
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 150 g startego żółtego sera
- Pęczek szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Majonez
Wykonanie
Pomidory umyj i pokrój w plasterki, ułóż na półmisku. Jogurt i majonez wymieszaj z solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Polej sosem pomidory. Następnie posyp startym serem i szczypiorkiem. Podawaj zaraz po przygotowaniu .