Nie ma nic bardziej letniego niż zapach świeżo upieczonych jagodzianek unoszący się w kuchni. Te puszyste bułeczki z soczystymi jagodami i chrupiącą, maślaną kruszonką to klasyka polskiego lata – kochana przez dzieci i dorosłych.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- Szczypta soli
- 2 żółtka
- Cukier waniliowy
Nadzienie
- 500 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 100 g masła
Dodatkowo
- 1 jajko
Wykonanie
Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do misy wsyp resztę mąki, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Dodaj żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem około 10 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, wyrób, następnie uformuj wałek i podziel na części.
Jagody opłucz, osusz i wymieszaj z cukrem i mąką.
Z podanych składników zagnieć kruszonkę. Jajko roztrzep.
Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę i rozpłaszcz ją na ręce, na środek nałóż łyżkę jagód i zlep brzegi . Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Następnie posmaruj bułeczki jajkiem i posyp kruszonką.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. Smacznego.