To klasyczne, puszyste ciasto z rabarbarem to idealna propozycja na domowy wypiek dla całej rodziny. Delikatne, lekkie jak chmurka ciasto doskonale komponuje się z soczystym, lekko kwaskowatym rabarbarem, który nadaje mu orzeźwiającego charakteru. Dzięki prostemu przygotowaniu i dużej porcji, świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, pikniki czy podwieczorek przy kawie. Można je posypać cukrem pudrem lub kruszonką dla dodatkowej słodyczy i chrupiącej warstwy. To ciasto, które smakuje jak wspomnienie lata — domowe, pachnące i wyjątkowo apetyczne.
Składniki
Składniki na dużą blachę
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 400 ml jogurtu waniliowego
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Kruszynka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 100 g masła
- Rabarbar
- Cynamon
Wykonanie
Rabarbar pokrój w paski, posyp cukrem i odstaw na kilka minut. Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj olej i jogurt. Wymieszaj, stopniowo dosypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj. Blachę o wymiarach 25×36 wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, ułóż rabarbar posyp cynamonem i kruszonką. Piec około 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.