Sałatka grecka to kolorowa, świeża i aromatyczna kompozycja, która zachwyca prostotą i intensywnością smaków. Soczyste pomidory, chrupiący ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki i kremowy ser feta tworzą idealnie zbalansowaną mieszankę, skropioną oliwą z oliwek i doprawioną oregano. To danie pełne śródziemnomorskiego charakteru – lekkie, orzeźwiające i niezwykle apetyczne. Idealna na letni obiad, kolację lub jako dodatek do dań z grilla. Sałatka grecka to klasyka, która nigdy się nie nudzi.
Skłądniki
- Czerwona cebula
- Zielona papryka
- Ogórek zielony
- Pomidorki koktajlowe
- Oliwki czarne
- Ser feta
- Sól i pieprz do smaku
- Suszone oregano
- Oliwa z oliwek
Wykonanie
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w paski, zieloną paprykę również, ogórki w pół plasterki a pomidorki przekrój na pół, dodaj oliwki. Wszystko razem wymieszaj.
Na wierzch pokrusz ser feta, dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i polej oliwą. Wymieszaj.