Wiśniowa babka z czekoladą

Wiśniowa z czekoladą to deser pełen kontrastów, które idealnie się uzupełniają. Soczyste, lekko kwaskowe wiśnie przełamują intensywną słodycz głębokiej, aksamitnej czekolady, tworząc duet idealny. To ciasto, które kusi już od pierwszego spojrzenia i zostaje w pamięci na długo – idealne na święta, uroczystości lub wyjątkowe popołudnie z filiżanką kawy.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 5 łyżek mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 200 g wydrylowanych wiśni ( mogą być mrożone lub z syropu )

Dodatkowo

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany
  • Wiśnie do dekoracji

Wykonanie

Do rondelka włóż czekoladę , margarynę, cukier , kakao i wlej mleko Podgrzewaj do rozpuszczenia , zostaw do ostygnięcia .Po wystudzeniu dodaj do masy czekoladowej żółtka i wymieszaj na jednolitą masę . Dosyp przesianą mąkę z proszkiem , wymieszaj . Na koniec ubij na sztywno białka i dodaj pianę do ciasta delikatnie mieszając . Na koniec dodaj wiśnie , wymieszaj .Formę na babkę z kominem wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą . Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 st . piekarnika i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka .Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą ze śmietaną . Wierzch udekoruj wiśniami .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *