Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to lekki, puszysty wypiek o cudownie orzeźwiającym smaku i aromacie. Jej delikatne wnętrze przełamane jest nutą świeżo startej skórki cytrynowej i odrobiną soku, co nadaje ciastu wyjątkowej lekkości i charakteru.

Składniki

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 2 cytryny
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie

Cytryny sparz, następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj. Miękkie masło utrzyj z cukrem i dodaj pojedynczo jajka, utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny i drugą szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj.Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, przełóż ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *