Babka cytrynowa to lekki, puszysty wypiek o cudownie orzeźwiającym smaku i aromacie. Jej delikatne wnętrze przełamane jest nutą świeżo startej skórki cytrynowej i odrobiną soku, co nadaje ciastu wyjątkowej lekkości i charakteru.
Składniki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- 2 cytryny
- Cukier puder do posypania
Wykonanie
Cytryny sparz, następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj. Miękkie masło utrzyj z cukrem i dodaj pojedynczo jajka, utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny i drugą szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj.Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, przełóż ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.