Babka marmurkowa

Babka marmurkowa to klasyczne, puszyste ciasto, które zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Połączenie waniliowego i kakaowego ciasta tworzy efektowny, marmurkowy wzór, który sprawia, że każdy kawałek wygląda wyjątkowo. Jest lekka, wilgotna i doskonale komponuje się z filiżanką kawy lub herbaty. Idealna na rodzinne spotkania, święta i codzienny deser. Można ją dodatkowo udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem, aby nadać jej jeszcze bardziej wykwintny charakter.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju

Polewa

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie

Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dolej olej i mleko. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem . Wszystko dokładnie wymieszaj .

Gotowe ciasto podziel na pół do jednej części dodaj 2 łyżki mąki , a do drugiej 2 łyżki kakao. Wymieszaj do połączenia składników .

zoom

Formę silikonową na babkę z kominem posmaruj cienko olejem i wlewaj porcjami ciasto na przemian jasne i ciemne aż do wykorzystania ciasta. Piekarnik nagrzej do 180 st. i wstaw babkę , piecz około 40 minut lub do suchego patyczka .Czekoladę rozpuść ze śmietaną i polej upieczoną i wystudzoną babkę . Babkę można również upiec w keksówce nie tylko na święta . Smacznego .

zoom
zoom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *