Sałatka z jajkiem, białą fasolą i suszonymi pomidorami to pożywne i pełne smaku danie, idealne na każdą okazję. Połączenie delikatnych jajek, kremowej fasoli i intensywnych w smaku suszonych pomidorów tworzy harmonijną kompozycję, wzbogaconą chrupiącymi ogórkami kiszonymi i wyrazistą cebulą. Starty żółty ser dodaje całości aksamitnej konsystencji i lekkości. Całość spaja sos na bazie majonezu i musztardy, który podkreśla charakter sałatki i nadaje jej lekkiej pikantności. Doprawiona solą i pieprzem, doskonale sprawdzi się jako sycąca przekąska, dodatek do obiadu lub danie na świąteczny stół.
Składniki
- 6 jajek
- Puszka białej fasoli
- 4-5 ogórków kiszonych
- Cebula
- 200 g żółtego sera
- Kilka suszonych pomidorów
Dodatkowo
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 3-4 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Fasolę odsącz na sicie. Cebulę obierz. Jajka, ogórki, cebulę, żółty ser i suszone pomidory pokrój w kostkę, dodaj odsączoną fasolę, wymieszaj. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki co najmniej na godzinę.