Śledzie w sosie miodowo-musztardowym to wyjątkowe połączenie tradycyjnego smaku z nutą słodko-pikantnej finezji. Delikatne, marynowane filety śledziowe zanurzone w aksamitnym sosie to propozycja, która zachwyci miłośników kuchni rybnej i sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas codziennych spotkań przy wspólnym posiłku.
Składniki
- 800 g płatów śledziowych matiasów
- 5 cebul
- Mleko do namoczenia płatów śledziowych
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Sól , pieprz do smaku
Wykonanie
Śledzie wypłukaj i zalej mlekiem na godzinę. Następnie odsącz na sicie i pokrój w dowolnej wielkości paski.
Cebule obierz i pokrój w plasterki, zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut , następnie cebulę odsącz na sicie.
Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą. Cebule odciśnij przełóż do salaterki, połącz z sosem i śledziami. Wstaw do lodówki na całą noc.