Wilgotne, aromatyczne ciasto przepełnione nutą cynamonu, przełamane lekką, puszystą masą z bitej śmietany i soczystymi brzoskwiniami. To deser, który łączy w sobie domowe ciepło i elegancję, doskonale sprawdzając się zarówno na świątecznym stole, jak i przy popołudniowej kawie.
Składniki
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 średnie marchewki
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sok i skórka otarta z pomarańczy
Krem śmietanowy
- 1 l śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 serki mascarpone po 250 g
Dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego 400 ml
Wykonanie
Marchewki zetrzyj na drobnych oczkach.
Jajka ubij z cukrem aż masa będzie biała, dodaj olej, startą marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszaj.
Tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Brzoskwinie wyjmij z puszki i odsącz na sicie, następnie każdą połówkę pokrój w cienkie plasterki.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół.
Obie połówki ciasta nasącz syropem z brzoskwiń.
Dolny blat posmaruj dżemem brzoskwiniowym.
Śmietanę przelej do wysokiego naczynia, ubij z cukrem pudrem około 3-4 minuty, dodaj serki mascarpone i wymieszaj do połączenia składników.
Krem podziel na pół, na pierwszy blat ciasta nasączony i posmarowany dżemem wyłóż krem, przykryj drugim nasączonym blatem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu.
Wierzch tortu udekoruj plasterkami brzoskwiń.Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!!
