Sernik śmietankowy

Jeśli szukasz deseru, który zachwyci smakiem i elegancją, sernik śmietankowy z polewą czekoladową i płatkami migdałów będzie strzałem w dziesiątkę! To połączenie delikatnego, kremowego wnętrza z intensywnie czekoladową polewą i chrupiącymi migdałami sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • 9 jajek
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 kg sera śmietankowego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru 64 g
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Aromat śmietankowy
Polewa czekoladowa
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo
  • Garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Wykonanie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru pudru, dodać budynie śmietankowe i delikatnie wymieszać.

Śmietanę ubić z 1 szklanką cukru pudru na sztywno.

Ser ubić z żółtkami.

Do masy serowej dodać masę śmietanową , następnie masę białkową i kaszę mannę, delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę serową. Piecz w nagrzanym do 180 st. piekarniku około godziny, po upieczeniu zostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Składniki na polewę podgrzej do rozpuszczenia i połączenia się składników. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Wystudzony sernik polej polewą i posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *