To danie to esencja domowej kuchni, która rozgrzewa i wypełnia dom aromatem przypominającym rodzinne obiady. Bogata w warzywa, z nutą majeranku i dodatkiem kiełbasy, jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna.
Składniki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 por
- 5-6 ziemniaków
- Koperek
- Sól i pieprz do smaku
- Majeranek
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 2 laski cienkiej kiełbasy dobrej jakości
- Opcjonalnie śmietana
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
W głębokim garnku rozgrzej olej lub masło klarowane, dodaj pokrojoną cebulę, chwilę podsmaż i dodaj pokrojonego pora, oraz pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Całość podsmaż około 5 minut. Dodaj czosnek.
Następnie zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
Połowę zupy odlej i zblenduj na gładko, dzięki temu zupa uzyska kremową konsystencją. Dodaj ponownie do garnka.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj pokrojony koperek.
Kiełbasę pokrój w plasterki i usmaż na rumiano na suchej patelni. Dodaj do zupy i wymieszaj. Możesz dodać śmietanę. Zupę podaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!