Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i szczypiorkiem

Dziś mam dla Was moją ulubioną, lekką i orzeźwiającą surówkę z kapusty pekińskiej. To świetny dodatek do obiadu – chrupiąca, delikatna i lekko słodkawa dzięki jabłku. Doskonale pasuje do dań mięsnych, ryby albo kotletów warzywnych. Robi się ją w kilka minut, a zawsze smakuje świeżo i domowo

Składniki

  • ok. ½ główki kapusty pekińskiej
  • 3 średnie marchewki
  • 2 jabłka (najlepiej słodko-kwaśne)
  • 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3–4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie


Kapustę pekińską dokładnie myję, osuszam i kroję w cienkie paseczki.


Marchewkę obieram i ścieram na dużych oczkach tarki. Jabłko myję, obieram (jeśli ma twardą skórkę) i również ścieram na tarce.


W dużej misce łączę kapustę, marchewkę, jabłko i szczypiorek.


Dodaję jogurt grecki, doprawiam solą i pieprzem.


Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na 10–15 minut, żeby smaki się przegryzły.


Wskazówki

Do surówki świetnie pasuje też odrobina koperku – jeśli akurat macie pod ręką, warto spróbować.

Jeśli lubicie bardziej wyraziste surówki, możecie dodać kilka kropel soku z cytryny lub szczyptę cukru dla zrównoważenia smaków.

Surówka najlepiej smakuje świeżo przygotowana, ale można ją też schłodzić w lodówce – wtedy jest jeszcze bardziej orzeźwiająca.

W wersji lżejszej możecie użyć jogurtu naturalnego zamiast greckiego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *