To prosta i szybka sałatka, w której delikatny brokuł świetnie łączy się z kremowym jajkiem, soczystym pomidorem i ostrzejszą nutą czerwonej cebuli. Lekki sos jogurtowo-majonezowy dodaje całości kremowości, a koperek nadaje świeżości i aromatu.
Składniki
- 1 duży brokuł
- 5 jajka ugotowane na twardo
- 6 pomidorów średniej wielkości
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka świeżego koperku
Sos jogurtowo-majonezowy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie

Brokuła dzielę na różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie lub na parze ok. 5 minut – tak, aby był al dente (lekko chrupiący). Odstawiam do wystudzenia.

Jajka gotuję na twardo (ok. 8–9 minut od zagotowania wody). Obieram i kroję w ćwiartki.

Pomidory kroję w ósemki, cebulę w cienkie piórka. Jogurt mieszam z majonezem, doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną musztardy.

Na półmisku układam różyczki brokuła, pomidory, jajka i cebulkę. Całość polewam sosem i posypuję świeżym, posiekanym koperkiem.

Wskazówki
- Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, do sosu możesz dodać 1 ząbek przeciśniętego czosnku.
- Sałatka najlepiej smakuje schłodzona – możesz ją przygotować godzinę wcześniej i trzymać w lodówce.
- Pomidory możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi – będą wyglądały jeszcze ładniej.
- Jeśli chcesz, dodaj do sałatki garść pestek słonecznika lub dyni – wprowadzą chrupkość.
