Sałatka brokułowa

To prosta i szybka sałatka, w której delikatny brokuł świetnie łączy się z kremowym jajkiem, soczystym pomidorem i ostrzejszą nutą czerwonej cebuli. Lekki sos jogurtowo-majonezowy dodaje całości kremowości, a koperek nadaje świeżości i aromatu.

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 5 jajka ugotowane na twardo
  • 6 pomidorów średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Sos jogurtowo-majonezowy

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie


Brokuła dzielę na różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie lub na parze ok. 5 minut – tak, aby był al dente (lekko chrupiący). Odstawiam do wystudzenia.


Jajka gotuję na twardo (ok. 8–9 minut od zagotowania wody). Obieram i kroję w ćwiartki.


Pomidory kroję w ósemki, cebulę w cienkie piórka. Jogurt mieszam z majonezem, doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną musztardy.


Na półmisku układam różyczki brokuła, pomidory, jajka i cebulkę. Całość polewam sosem i posypuję świeżym, posiekanym koperkiem.


Wskazówki

  • Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, do sosu możesz dodać 1 ząbek przeciśniętego czosnku.
  • Sałatka najlepiej smakuje schłodzona – możesz ją przygotować godzinę wcześniej i trzymać w lodówce.
  • Pomidory możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi – będą wyglądały jeszcze ładniej.
  • Jeśli chcesz, dodaj do sałatki garść pestek słonecznika lub dyni – wprowadzą chrupkość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *