Ta surówka to idealny dodatek do obiadu – szczególnie do mięs pieczonych i kotletów. Jest chrupiąca, lekka i orzeźwiająca dzięki jabłku, a seler nadaje jej charakterystycznego aromatu. Kremowy sos z majonezu i jogurtu łączy wszystkie składniki, a koperek podkreśla świeżość.
Składniki
- 5 marchewki
- 3 jabłka (najlepiej kwaśne, np. antonówka lub szara reneta)
- 2 selery
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Wykonanie

Marchewkę i selera obieram, ścieram na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obieram i również ścieram.

W miseczce mieszam majonez z jogurtem, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do miski z warzywami i jabłkiem dodaję sos, całość dokładnie mieszam.

Na wierzchu posypuję świeżym koperkiem i podaję od razu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.
Wskazówki
- Jeśli lubisz wyrazistszy smak, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny – zapobiegnie też ciemnieniu jabłka.
- Sos możesz przygotować w lżejszej wersji: z samym jogurtem i odrobiną musztardy.
- Surówka najlepiej smakuje świeża, ale można ją przygotować godzinę wcześniej i schłodzić w lodówce.
- Zamiast koperku możesz dodać natkę pietruszki – też świetnie się komponuje.