Farsz do pierogów wigilijnych

Wyrazista kiszona kapusta i aromatyczne suszone grzyby tworzą duet, który smakuje jak prawdziwe święta. Ten klasyczny farsz do pierogów zachwyca intensywnym smakiem i zapachem, doskonale wpisując się w wigilijny klimat. Idealny wybór na tradycyjne świąteczne pierogi.

Składniki

  • 700 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • 2 cebule
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie

Grzyby opłukaj, zalej wodą i zostaw na noc. Następnie ugotuj.

Kapustę kiszoną opłukaj, odciśnij i ugotuj w razie potrzeby odcedź i zagotuj ponownie gdyby była zbyt kwaśna.

Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na maśle klarowanym.

Ugotowaną i odciśniętą kapustę oraz grzyby zmiel w maszynce, dodaj podsmażoną cebulę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotowym farszem napełniaj pierogi.

Farsz idealnie nadaje się do pasztecików, krokietów czy pieczonych pierogów.

Smacznego!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *