Wyrazista kiszona kapusta i aromatyczne suszone grzyby tworzą duet, który smakuje jak prawdziwe święta. Ten klasyczny farsz do pierogów zachwyca intensywnym smakiem i zapachem, doskonale wpisując się w wigilijny klimat. Idealny wybór na tradycyjne świąteczne pierogi.
Składniki
- 700 g kapusty kiszonej
- 100 g suszonych borowików lub podgrzybków
- 2 cebule
- Masło klarowane
- Sól
- Pieprz
Wykonanie
Grzyby opłukaj, zalej wodą i zostaw na noc. Następnie ugotuj.
Kapustę kiszoną opłukaj, odciśnij i ugotuj w razie potrzeby odcedź i zagotuj ponownie gdyby była zbyt kwaśna.
Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na maśle klarowanym.
Ugotowaną i odciśniętą kapustę oraz grzyby zmiel w maszynce, dodaj podsmażoną cebulę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem napełniaj pierogi.
Farsz idealnie nadaje się do pasztecików, krokietów czy pieczonych pierogów.
Smacznego!!