Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące śniadanie, omlet z cukinią i serkiem wiejskim będzie strzałem w dziesiątkę. To danie łączy w sobie puszystą strukturę jajek, delikatność cukinii oraz kremową konsystencję serka wiejskiego. Dzięki temu jest nie tylko pyszne, ale też bogate w białko i pełne wartości odżywczych.
Składniki
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g serka wiejskiego
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz ( wg uznania)
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- Olej
Wykonanie
Cukinie obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na chwilę.
Jajka roztrzep widelcem dodaj serek wiejski, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj przyprawy oraz pokrojoną natką pietruszki i szczypiorek.
Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj odciśniętą cukinie. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, wlej ciasto i smaż pod przykryciem około 5 minut, następnie przewróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami. Np. ketchupem, jogurtem czy ulubionymi warzywami.