Skyrnik to deser inspirowany tradycyjnym sernikiem, ale przygotowany na bazie islandzkiego jogurtu skyr. Dzięki temu jest znacznie lżejszy, bogaty w białko i idealny dla osób dbających o zdrową dietę. Jego delikatna, kremowa konsystencja świetnie łączy się z naturalną słodyczą owoców.
Składniki
- 500g skyra waniliowego
- 500g skyra naturalnego
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- Cukier waniliowy
- Budyń waniliowy
- Dodatkowo Śliwki i brzoskwinie
Wykonanie
Białka oddziel od żołtek, żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj oba jogurty z proszkiem do pieczenia i budyniem , na koniec pianę ubitą z białek.
Wymieszaj delikatnie, masę przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm.
Na wierzchu ułóż pokrojone owoce. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 195 stopni.