Ta sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorem, ogórkiem, papryką, czerwoną cebulą, kukurydzą i awokado to pełnowartościowy, kolorowy posiłek. Lekki sos na bazie oliwy, soku z cytryny, musztardy i miodu idealnie podkreśla świeżość warzyw i delikatność kurczaka. To szybka i zdrowa propozycja na lunch, kolację lub posiłek do pracy.
Składniki
- Pierś pieczona lub gotowana z kurczaka
- Mix sałat
- 1 pomidor
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 awokado
Sos
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 0,5 łyżki płynnego miodu
- Sól i pieprz
Wykonanie
Ogórka, pomidora i awokado pokrój w półplasterki, cebule i paprykę pokrój w paski, kurczaka w plasterki a kukurydze odsącz na sicie.
Sałatę wymieszaj z pokrojonymi warzywami i kukurydzą, składniki na sos połącz ze sobą, dodaj do sałatki i wymieszaj.
Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka.