Młoda kapusta duszona z marchewką to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia domowego ciepła i prostoty. To lekka, aromatyczna potrawa idealna na wiosenne i letnie obiady – pełna smaku, ale jednocześnie delikatna i łatwa do przygotowania.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- Pęczek koperku
- Pęczek szczypiorku
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Kapustę obierz z wierzchnich liści, pokrój lub poszatkuj, opłucz i odciśnij. W garnku zagotuj wodę i dodaj kapustę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do kapusty, całość gotuj około 15 minut .
Następnie odcedź kapustę, dodaj masło, mieszaj aż masło się rozpuści. Mąkę rozmieszaj ze śmietaną, dodaj do kapusty, zagotuj.
Na koniec dodaj pokrojony koperek i szczypiorek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.