Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką to prawdziwa kwintesencja lata na talerzu. Delikatne, maślane ciasto stanowi idealną bazę dla soczystego nadzienia z lekko kwaskowatego rabarbaru i słodkich, dojrzałych truskawek. Całość zwieńczona jest złocistą, chrupiącą kruszonką, która dodaje deserowi niepowtarzalnego uroku i tekstury. To ciasto doskonale sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska do popołudniowej kawy, jak i efektowny deser na letnie spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku — trudno mu się oprzeć!
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g masła
Kruszynka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- Cukier waniliowy
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstaw do lodówki. Rabarbar i truskawki opłucz osusz ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.
Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj zimne masło, jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i rozwałkuj na wielkość blachy 26×35 ponakuwaj widelcem i podpiec około 15 minut w temperaturze 180 st.Na podpieczone ciasto ułóż owoce, posyp kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 180 st.