Czekoladowe babeczki z dodatkiem mięty

Te babeczki to wyjątkowe połączenie intensywnego smaku czekolady i orzeźwiającej mięty. Wilgotne, puszyste ciasto o głębokim kakaowym aromacie idealnie komponuje się z delikatnym, ziołowym akcentem, który nadaje wypiekowi lekkości i świeżości. Każdy kęs to zaskakująca harmonia słodyczy i chłodnego posmaku, który długo pozostaje na podniebieniu.

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej o smaku brownie
  • Garść mięty
  • 2 łyżki czubate kakao

Dodatkowo

  • Cukier puder do posypania

Wykonanie

Czekoladę posiekaj, miętę opłukać i zmiksuj w blenderze. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym dodaj olej i mleko, wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i miętę, wymieszaj.

Papilotki na muffiny napełniaj ciastem do 3/4 wysokości i piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *