Ta sałatka to idealne połączenie sycącego makaronu i świeżych, aromatycznych dodatków. Delikatne tortellini – nadziewane szpinakiem – tworzą bazę, która wspaniale komponuje się z intensywnym smakiem zielonego pesto. Rukola wnosi charakterystyczną, lekko orzechową nutę, a soczyste pomidorki koktajlowe dodają świeżości i koloru. Całość jest nie tylko smaczna, ale też pięknie się prezentuje. To doskonała propozycja na lekki lunch, imprezową przekąskę lub kolację w śródziemnomorskim stylu – prosto, szybko i bardzo smacznie!
Składniki
- 250 g tortellini ze szpinakiem
- Rukola
- Pomidorki koktajlowe
- Zielone pesto
- Łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu, pomidorki pokrój na pół lub na ćwiartki, pesto wymieszaj z sokiem z cytryny ( opcjonalnie możesz dodać łyżkę oliwy z oliwek).Na talerzu ułóż dwie garście rukoli, tortellini wymieszaj z pomidorkami polej pesto, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem i wyłóż na rukolę. Wierzch udekoruj rukolą.