Surówka z kiszonych ogórków

Ta surówka to szybka, prosta i niezwykle smaczna propozycja do obiadu lub jako dodatek do dań z grilla. Połączenie kwaśnych, aromatycznych ogórków kiszonych z delikatnie ostrą cebulą i słodką kukurydzą tworzy idealną równowagę smaków – kwaśnego, pikantnego i słodkiego. Surówka jest lekka, chrupiąca i orzeźwiająca, a przy tym świetnie podkreśla smak mięsnych potraw. Można ją podać solo lub z odrobiną oleju, majonezu bądź jogurtu – zawsze smakuje świetnie i znika ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki

  • 5-6 ogórków kiszonych
  • Cebula
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • Koperek

Sos

  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka jogurtu

Wykonanie

Kukurydzę odsącz na sicie, ogórki pokrój w pół plasterki, cebulę w kostkę a koperek posiekaj. Wymieszaj dodaj składniki sosu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *