Babka czekoladowa to prawdziwa gratka dla miłośników intensywnych, kakaowych wypieków. Jej wnętrze jest wilgotne, puszyste i pełne głębokiego smaku gorzkiej lub mlecznej czekolady. Każdy kęs rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemną słodycz i aromat domowego ciasta. Z wierzchu oprószona cukrem pudrem, oblana polewą lub udekorowana czekoladowymi wiórkami – prezentuje się elegancko i apetycznie. Idealna na święta, rodzinne spotkania i chwile, gdy po prostu masz ochotę na coś pysznego i czekoladowego.
Składniki
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo
- Cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa do polania
Wykonanie
Do garnka włóż pokruszoną czekoladę, masło, dodaj cukier i mleko wszystko razem podgrzej do rozpuszczenia i zostaw do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodaj żółtka, wymieszaj a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubitą pianą z białek. Formę na babkę z kominem posmaruj masłem i posyp bułką tartą, przelej babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 40 minut lub do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu i wystygnięciu możesz posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Polecam.