Sos tatarski

Sos tatarski to klasyczny, wyrazisty dodatek, który doskonale podkreśla smak mięs, jajek, ryb i wędlin. Jego kremowa baza z majonezu i śmietany wzbogacona jest drobno posiekanymi ogórkami kiszonymi, grzybkami marynowanymi oraz aromatycznym szczypiorkiem lub cebulką. Całość doprawiona pieprzem i odrobiną musztardy tworzy sos o wyrazistym, lekko kwaśnym smaku i aksamitnej konsystencji. Idealny na wielkanocny stół, do jajek na twardo, pasztetów, zimnych mięs czy pieczywa. Tradycyjny, domowy, niezastąpiony.

Składniki

  • 1 cebula
  • 4-5 pieczarek marynowanych
  • 3 ogórki korniszony
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Cebulę, pieczarki i ogórki pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, dodaj jogurt, majonez, śmietanę, musztardę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem .Przed podaniem wstaw do lodówki na godzinę.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *