Zupa Chrzanowa

Zupa chrzanowa z jajkiem to aromatyczna i wyrazista potrawa, idealna na wiosenne i wielkanocne menu. Jej kremowa konsystencja oraz intensywny, lekko pikantny smak chrzanu sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla miłośników wyrazistych dań. Dodatek ugotowanego na twardo jajka nadaje jej delikatności i doskonale balansuje ostrość chrzanu. Zupę często przygotowuje się na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego, wzbogacając ją śmietaną, ziemniakami lub boczkiem dla głębszego smaku. Podana z chrupiącym pieczywem lub grzankami, stanowi sycący i rozgrzewający posiłek, który zachwyci każdego smakosza.

Składniki

  • 6-8 ziemniaków
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 2 łyżki tartego chrzanu ( może być ze słoiczka )
  • Sól pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki majeranku

Dodatkowo

  • 4 jajka
  • 2 plastry wędzonego boczku

Wykonanie

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy zupę na gładko. Doprawiamy do smaku tartym chrzanem, śmietaną, solą, pieprzem i majerankiem. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ósemki. Boczek kroimy na słupki i smażymy na złoty kolor. Zupę podajemy z jajkiem i pieczonym boczkiem. Polecam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *