Każdy kęs to smak świątecznej radości i rodzinnego ciepła. Idealne jako ozdoba wielkanocnego stołu, słodki upominek dla bliskich lub po prostu pyszna chwila przy filiżance kawy. Wiosenne, lekkie i zachwycające – te babeczki to kwintesencja wielkanocnej słodyczy!
Składniki
- 2 jajka
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- Cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki gęstego jogurtu
- Cukier puder do posypania
Wykonanie
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj po jednym jajku, utrzyj na puszystą masę, dodaj gęsty jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Silikonowe foremki na babeczki posmaruj olejem za pomocą pędzelka i włóż ciasto do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 st.
Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.