Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie to wyjątkowe połączenie aksamitnej, kremowej masy serowej i intensywnego, czekoladowego spodu. Kruche, delikatnie wilgotne ciasto kakaowe stanowi doskonałą bazę dla puszystej, waniliowej warstwy sernika, która rozpływa się w ustach. 

Składniki

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 200 g roztopionego masła
  • Budyń waniliowy 64 g
  • Sok z połowy cytryny

Dodatkowo

  • Wiórki kokosowe

Wykonanie

Masło, cukier, kakao, mleko i cukier waniliowy włóż do garnka i doprowadź do wrzenia, mieszaj do połączenia składników, zostaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu dodaj żółtka i wymieszaj. Odlej pół szklanki masy kakaowej a do reszty dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukier waniliowy, dodaj roztopione i wystudzone masło, twaróg, budyń oraz sok z cytryny, na koniec dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj.

Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto kakaowe, na ciasto wyłóż masę serową. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Zostaw przy uchylonych drzwiach do wystygnięcia.

Sernik po wystygnięciu polej pozostawioną masą kakaową i posyp wiórkami kokosowymi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *