Sernik na kakaowym spodzie to wyjątkowe połączenie aksamitnej, kremowej masy serowej i intensywnego, czekoladowego spodu. Kruche, delikatnie wilgotne ciasto kakaowe stanowi doskonałą bazę dla puszystej, waniliowej warstwy sernika, która rozpływa się w ustach.
Składniki
Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- Cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek mleka
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 200 g roztopionego masła
- Budyń waniliowy 64 g
- Sok z połowy cytryny
Dodatkowo
- Wiórki kokosowe
Wykonanie
Masło, cukier, kakao, mleko i cukier waniliowy włóż do garnka i doprowadź do wrzenia, mieszaj do połączenia składników, zostaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu dodaj żółtka i wymieszaj. Odlej pół szklanki masy kakaowej a do reszty dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukier waniliowy, dodaj roztopione i wystudzone masło, twaróg, budyń oraz sok z cytryny, na koniec dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto kakaowe, na ciasto wyłóż masę serową. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Zostaw przy uchylonych drzwiach do wystygnięcia.
Sernik po wystygnięciu polej pozostawioną masą kakaową i posyp wiórkami kokosowymi.