Ekspresowe ciasto na oleju na dużą blachę to idealne rozwiązanie dla tych, którzy marzą o pysznym wypieku, ale nie mają zbyt dużo czasu na skomplikowane przygotowania. To proste, wilgotne ciasto zrobione na oleju nie tylko zaoszczędzi Ci czas, ale również zapewni wyjątkowy smak i teksturę, która zachwyci wszystkich domowników.
Składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka maślanki
- 3,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok z połowy cytryny
- Cukier puder do posypania
- 5-6 jabłek
Wykonanie
Jabłka obierz usuń gniazda i pokrój w paski.
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Stopniowo dolewaj olej, sok z cytryny oraz maślankę, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem, delikatnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto, na wierzch ułóż pokrojone jabłka i posyp cukrem białym lub brązowym.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.