Ekspresowe ciasto na oleju

Ekspresowe ciasto na oleju na dużą blachę to idealne rozwiązanie dla tych, którzy marzą o pysznym wypieku, ale nie mają zbyt dużo czasu na skomplikowane przygotowania. To proste, wilgotne ciasto zrobione na oleju nie tylko zaoszczędzi Ci czas, ale również zapewni wyjątkowy smak i teksturę, która zachwyci wszystkich domowników.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 3,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok z połowy cytryny
  • Cukier puder do posypania
  • 5-6 jabłek

Wykonanie

Jabłka obierz usuń gniazda i pokrój w paski.

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Stopniowo dolewaj olej, sok z cytryny oraz maślankę, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem, delikatnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto, na wierzch ułóż pokrojone jabłka i posyp cukrem białym lub brązowym.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *